Uit het besef dat transparantie over de inhoud van een wijnfles van cruciaal belang is, ontstond Meron. Er bleek behoefte te zijn aan objectieve kennis.
Vanuit de passie van Harry van den Dungen, die in de jaren tachtig verantwoordelijk was voor de wijninkoop van de Hema, is Meron ontstaan. Harry realiseerde zich al snel dat consumenten absolute helderheid willen over wat er in de wijnfles zit die zij kopen. Daarnaast werd hij zich snel bewust van het belang van goede communicatie met de consument die voor het schap een keus moet maken. Dan speelt alles mee om die consument tot aankoop te verleiden: de informatie op het schap, de fles, de kurk of dop, het ontwerp van het etiket, de informatie op het achteretiket, de positionering in de winkel.
De smaak van wijn is subjectief, maar er zijn ook heel veel elementen van wijn die objectief geanalyseerd kunnen worden. De informatie die daarmee wordt verkregen is niet alleen relevant om te voldoen aan regelgeving, maar helpt consumenten ook om de juiste wijn voor een bepaalde gelegenheid of voor bij een bepaalde maaltijd te kiezen.
Meron beschikt sinds 1994 over een laboratorium en heeft dat sindsdien uitgebreid met de meest moderne onderzoeksfaciliteiten voor wijnen. Inmiddels wordt 85% van de Nederlandse groot distributie door Meron geanalyseerd. De uitbreiding naar de omringende landen is in de afgelopen jaren fors toegenomen. Vele jaren onafhankelijk onderzoek hebben een omvangrijke database met waardevolle informatie over wijnen opgeleverd. Kennis die voor heel verschillende doelen gebruikt wordt.
De noodzaak van communicatie over de kwaliteit van wijn groeit door de steeds grotere behoefte aan transparantie bij alle schakels in de keten tot aan de consument.
Doorgaans krijgen we steeds grotere behoefte aan transparantie over de kwaliteit van wijn. De groeiende behoefte aan transparantie ontstaat op vele terreinen en wordt, zeker in de voedingsmiddelenindustrie, cruciaal. Door de steeds bewustere consument, is het van belang voor alle tussenschakels om te weten wat men kiest.
De klant die meer grip wil hebben op wat die eet en drinkt, komt steeds meer in de positie waarin die keuzes kan maken. Leveranciers worden genoodzaakt om de klant op een aantrekkelijke manier door de wereld van wijn te navigeren.
Naast die behoefte aan transparantie, zien we in de hele keten dat de interesse in kwaliteitsborging nog beperkt is. Meron kan haar klanten, op het gebied van het borgen en monitoren van kwaliteit, ontzorgen.
Meron levert informatie gebaseerd op feiten voor de volledige keten in wijn. Met deze feitelijke transparantie helpt Meron haar klanten om de kwaliteit van haar wijnaanbod te kunnen garanderen en monitoren.
Meron the Global Wine Quality Guide since 1994.